Voorbehoud verkoop eigen woning

Meer dan ooit is er behoefte aan koopwoningen. Door het kleine aanbod en de enorme vraag is er een enorm overschot in vraag. En dat heeft weer gezorgd voor een flinke prijsstijging. Mensen zijn bang om hun eigen huis te verkopen zonder dat ze iets nieuws hebben, want misschien is dat wel helemaal niet meer te vinden. Een belangrijke reden dat steeds meer mensen eerst een huis kopen en dan verkopen. En dan wordt koop onder voorbehoud van verkoop eigen woning natuurlijk interessant. Immers, flink in de buidel tasten met het risico dat je je eigen woning niet kwijtraakt zit niemand op te wachten.

We leggen even in het kort uit wat de opties zijn en waar je als koper rekening mee moet houden:

Bij het onderhandelen over aankoop van een nieuw huis is natuurlijk de prijs enorm belangrijk. Maar daar houdt het niet op. Naast prijs zijn ook voorwaarden een essentieel onderdeel van het koopcontract. Wanneer ga je verhuizen? Zijn er nog zaken die onderzocht moeten worden voordat de koop definitief is? Onder welke voorwaarden gaat de koop niet door? Dat soort vragen kun je vaak niet direct beantwoorden. Maar je wil er wel zeker van zijn dat het geregeld is voordat je vast zit aan een contract.

Dat geldt natuurlijk ook voor de financiering. Je wil er zeker van zijn dat het bedrag dat je nodig hebt voor het nieuwe huis beschikbaar is. Enerzijds uit een hypothecaire lening, anderzijds wellicht uit eigen geld. En dat laatste speelt een belangrijke rol als je gaat verhuizen. Je weet namelijk pas hoeveel geld je wil lenen als je weet welke bedrag je hebt gekregen voor je eigen huis. We lichten het even toe aan de hand van een voorbeeld:

Je koopt een huis van €400.000 euro. Je hebt zelf een huis met een lening van €200.000 euro. Je verwacht het huis te kunnen verkopen voor €300.000 euro. De overwaarde van €100.000 euro halen we van de aankoopprijs af: €400.000 – €100.000 = €300.000 euro. Dit betekent dat je een hypotheek van €300.000 euro nodig hebt. Klinkt simpel, maar nu komt het. Stel dat ik precies €300.000 euro kan lenen van de bank, dan kan ik mijn nieuwe huis alleen kopen als ik ook echt minimaal €300.000 euro voor mijn eigen huis krijg. Stel dat hij maar €275.000 euro oplevert, dan kom ik €25.000 euro te kort. Dat risico wil ik natuurlijk niet lopen als ik een contract teken.

Voor deze onzekerheid biedt verkoop onder voorbehoud van eigen woning de oplossing. Als ik in het contract opneem dat ik alleen aankoop als ik mijn eigen woning voor de juiste prijs kwijtraak, weet ik zeker dat ik mijn financiering rondkrijg.

Houd er wel rekening mee dat voor de verkopende partij een dergelijke clausule niet altijd wenselijk is. In feite geef je als verkoper de aankopende partij de mogelijkheid van de aankoop af te zien. Een verkopende partij heeft natuurlijk liever dat een koper voldoende middelen heeft en geen uitweg meer nodig heeft. Heb je het gevoel dat je moet concurreren met kopers die wat meer zekerheid hebben op financieel vlak? Denk dan eens aan een wat hoger bod waarmee je je onderscheid. Je kunt je dit veroorloven omdat je altijd kunt terugvallen op het voorbehoud verkoop eigen woning.

Delen op social:
Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.