Hypotheekrente voorlopig niet omhoog

De hypotheekrente gaat voorlopig niet omhoog. Dat is een voorzichtige conclusie die we mogen trekken naar aanleiding van de mededeling die Mario Draghi vanmiddag deed tijdens een persconferentie van de ECB.

In deze persconferentie werd aangekondigd dat het opkoopprogramma per volgend jaar gehalveerd wordt. Dat betekent dat maandelijks niet 60 miljard maar 30 miljard euro opgekocht wordt. Of in duidelijkere bewoordingen, geld bijgedrukt wordt.Dit zal in ieder geval tot september zo doorgaan en als het nodig is tot langer. Men moet in ieder geval een verandering zien in inflatiebeleid.

Voor wat betreft de rente ziet de ECB nog geen reden om zaken aan te passen. Er wordt gezegd dat voor langere tijd niet getornd wordt aan herfinancierings- en depositorente. De herfinancieringsrente, het tarief waartegen banken geld kunnen lenen bij de ECB, blijft op 0%. Dat is overigens al zo vanaf begin 2016. De depositorente, die aangeeft tegen welk tarief banken geld kunnen stallen bij de ECB, blijft staan op -0,4%.

Je hoeft geen econoom te zijn om in te zien dat banken er alles aan doen om geld uit te lenen. Hetgeen ook gestimuleerd wordt vanuit Europa. En dat kunnen banken alleen als de tarieven voor lenen goed blijven, lees lage rente. Trekken we dit door naar onze hypotheken, dan is de conclusie vrij veilig en simpel. Voorlopig geen hogere hypotheekrente.

Delen op social:
Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.