Hypotheekrenteaftrek op de schop: Wat gaat er veranderen?

De hypotheekrenteaftrek gaat behoorlijk veranderen. En dat is niet voor het eerst. Enkele jaren geleden is er al een kleine aanzet gedaan. Nu wordt er pas echt doorgepakt. Enkele jaren geleden mocht je de betaalde hypotheekrente inkomensafhankelijk aftrekken. Dat betekende tegen maximaal 52%. Vooral heel aantrekkelijk voor mensen waarvan een relatief groot gedeelte van het inkomen in dat belastingtarief viel. Om dat grote voordeel voor hen af te bouwen is begonnen met stapjes van 0,5 procentpunt per jaar naar beneden te gaan. Inmiddels zitten we aan 50%. Niet heel snel dus.

Per 2020 gaat dat behoorlijk veranderen. Tegen de tijd dat we op 49% staan, gaan we in plaats van 0,5 vanaf 2020 4 jaar lang in stappen van 3 procentpunt afbouwen. Dat betekent versneld verlagen tot maximaal 36,9 procent. Dit lijkt een maatregel die slecht uitpakt voor de huizenbezitter. In Den Haag beweren ze iets anders. Hoe kan dat nou precies?

Er speelt naast inkomen en rente namelijk nog iets: Het eigenwoningforfait. Dit is een klein percentage van de waarde van je huis. Dit bedrag moet je eerst van de betaalde rente aftrekken voordat je bij het werkelijk aftrekbare bedrag komt. Lees: Hoe hoger het eigenwoningforfait, hoe kleiner het werkelijke bedrag waartegen je belasting mag aftrekken.

Een logische conclusie zou zijn: Den Haag geeft aan dat je volledig gecompenseerd wordt voor het verlagen van de hypotheekrenteaftrek. Dan moet ook dat eigenwoningforfait omlaag. Immers, dan blijft het bedrag waartegen je rente mag aftrekken wellicht gelijk. Het lijkt er nu op dat dat inderdaad omlaag gaat naar 0,6%. Maar dan ben je er nog niet. Ook de inkomstenbelasting gaat omlaag. Voor inkomens tot €68.800 geldt een vlaktaks van 37%. Dat is zelfs voor de middeninkomens een verlaging van ongeveer 4 procentpunt = 10%! De correctie lijkt er dus inderdaad te komen.

Zijn er ook nadelen? Ja, daar lijkt het wel op. Mensen die hun huis afbetaald hebben, waren altijd vrijgesteld van eigenwoningforfait. Die maatregel gaat in 20 jaar afgebouwd worden.

Delen op social:
Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.