Eerst een huis kopen dan verkopen

Niemand wil op dit moment zijn huis verkopen voordat hij een nieuw huis heeft. Dat is één van de belangrijkste redenen van het lage aanbod huizen op de markt momenteel. Maar het is ook een hele logische. Want hoeveel geld je momenteel ook voor je huis krijgt, je moet altijd zien wat je ervoor terug krijgt. Dat kan ondanks die enorme overwaarde flink tegenvallen.

Financiering nieuw huis zonder verkoop oude huis

Maar als je eerst iets wil kopen en daarna pas je eigen huis wil verkopen, is er toch een aantal zaken waarmee je goed rekening moet houden. Allereerst de financiering. Banken staan niet te springen om mensen aan dubbele hypotheken te helpen. Zolang er niks verkocht wordt, loopt de bank het risico dat de hypotheekgever (eigenaar van de huizen) op een zeker moment de lasten niet meer kan betalen. En dan heeft de bank een probleem. Ze zullen daarom je vermogen toetsen zodat ze kunnen bepalen of je lange tijd zonder problemen twee hypotheken kunt dragen. Vaak wordt de norm van 12 of zelfs 24 keer de dubbele maandlasten genomen voor het vermogen dat je moet bezitten. Je mag gedurende die periode overigens wel van beide hypotheken de rente aftrekken. Een klein voordeeltje dus voor die tussentijd.

Als je je nieuwe huis voor een gedeelte wil financieren met de overwaarde van je oude huis bestaat daar overigens het overbruggingskrediet voor. Voorwaarde is dan wel dat je een koper hebt.

Onderhandeling en overwaarde

Een ander aspect dat een minstens zo belangrijke rol speelt bij aankoop voor verkoop van je oude huis, is de onderhandeling zelf. Stel je hebt een huis met een hypotheek van €250.000 en een geschatte waarde van €350.000. Dat betekent een overwaarde van €100.000. Je gaat een nieuw huis kopen voor €400.000. Je moet dus een hypotheek van €300.000 en (als je oude huis nog niet verkocht is) een overbruggingskrediet van €100.000 euro hebben. Maar je gaat er nu wel vanuit dat je een overwaarde van €100.000 hebt. Stel dat je je oude huis voor slechts €325.000 kunt verkopen, dan heb je slechts €75.000 overwaarde. Dan moet je ook een hypotheek van €325.000 hebben voor je nieuwe huis. En wie weet is dat wel teveel geld voor je inkomen.

Bod onder voorbehoud verkoop eigen woning

Nu zijn er gangbare oplossingen waarbij je een bod op een huis kunt doen onder voorbehoud van verkoop van je eigen woning. Maar in een markt waarbij je misschien wel 10 potentiële kopers hebt, zit er natuurlijk geen verkoper te wachten op zo’n clausule. Als je zo’n clausule wil, zul je het voor de verkoper ook een beetje aantrekkelijk moeten maken. En dat kan! Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een gedeelte van de overwaarde aan de verkoper te geven. We nemen even het voorbeeld van hierboven. Je wil dus een huis kopen van €400.000 onder voorbehoud van verkoop eigen woning tegen minimaal €350.000. Een andere koper biedt ook €400.000 maar heeft die clausule niet. Op het eerste oog is zijn aanbod aantrekkelijker. Maar wat gebeurt er als we het bedrag boven de €350.000 aan de verkoper geven. We verkopen het huis voor €360.000 en verhogen op die manier indirect ons bod op zijn huis naar €410.000 netto. Niet heel geloofwaardig natuurlijk, want ik heb geen enkele trigger om meer dan €350.000 te vragen voor mijn huis. Maak daarom een verdeling, laten we zeggen 50/50. Ik doe extra mijn best en vind een koper die zelfs €365.000 wil betalen. De helft van de extra €15.000 komt bovenop ons bod. In plaats van €400.000 kunnen we naar €407.500. Het hoogste bod, win win!

Delen op social:
Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.