Monitor koopwoningmarkt Q3 2017 gepubliceerd

Stabilisatie op vlak van woningaanbod, woningverkoop en hypotheekaanvragen. Dat is de belangrijkste conclusie uit de monitor koopwoningmarktconclusie.  Het expertisecentrum woningwaarde van het OTB heeft haar 19e publicatie van dit rapport openbaar gemaakt.  Het aantal door het Kadaster in het derde kwartaal van 2017 geregistreerde transacties van woningen (bijna 61.400) betekent een geringe stijging in vergelijking met het vorige kwartaal en met het derde kwartaal in 2016. De rek lijkt er echter uit. Het aanbod komt niet op gang, zowel in bestaande als nieuwbouwwoningen. En woningen die langer te koop staan, worden steeds minder interessant.

De afgelopen jaren is er hard gewerkt om re regels voor zowel de loan to value (LTV) als de lone to income (LTI) te verscherpen. Een logische stap voor een gezondere totale hypotheekschuldenlast, aan de andere kant minder hard nodig gebleken. Immers, de hypotheekrente ligt fors lager en men lost verplicht af. Daarmee zijn de maandlasten beter te betalen en is de kans op overwaarde groter. Zeker in deze markt waarin huizenprijzen zo hard zijn gestegen. LTV en LTI hebben daarmee betaalbaarheid van woningen nauwelijks aangetast.

Terug naar het aantal verkochte woningen. Het aantal door het Kadaster geregistreerde transacties van woningen (bijna 61.400) in het derde kwartaal van 2017 betekent een geringe stijging (+5%) ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017 en een geringe stijging (+1%) in vergelijking met het aantal transacties in hetzelfde kwartaal van 2016. De stabilisatie van het aantal hypotheekaanvragen, geregistreerd door HDN, in de eerste drie kwartalen
van 2017 wijkt af van het normale seizoenspatroon, waarbij er in het tweede en vierde kwartaal meer aanvragen worden ingediend.

Dan is er nog de factor koopprijs. Deze blijft maar door stijgen. Aangewakkerd door een enorm lage hypotheekrente, in combinatie met een afvlakkend aanbod betekent een veel grotere vraag dan aanbod. Simpele conclusie is dat de koopprijs weer enorm gestegen is.  In het derde kwartaal van 2017 komt de mediane verkoopprijs 1,7% hoger uit dan in het voorliggende kwartaal en 9,7% hoger dan in het derde kwartaal van 2016.

Laatste conclusie die een duidelijke invloed heeft op de markt is het aantal verkochte nieuwbouwwoningen. Dit wil nog steeds maar niet echt loskomen. Op zich niet heel vreemd natuurlijk, nieuwbouw krijg je niet zomaar op gang wanneer blijkt dat de vraag aantrekt. Hoewel, het aantal nieuwbouwwoningen waarvoor een bouwvergunning werd verleend, zat vanaf medio 2013 flink in de lift. Vanaf Q3 2015 is de groei wat gestagneerd. Eigenlijk tot op heden: In het tweede kwartaal van 2017 (de meest actuele beschikbare gegevens) zijn er ruim 7.900 woningen verkocht; ofwel een daling van 2% ten opzichte van het voorliggende kwartaal en een flinke daling (-11%) in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2016. Zeer waarschijnlijk heeft dit te maken met stroperigheid vanuit gemeenten.

Gegeven het normale seizoenpatroon verwacht het OTB dat het aantal nieuw afgesloten hypotheken in het
vierde kwartaal van 2017 licht zal oplopen ten opzichte van het derde kwartaal van 2017. Door hen wordt ingezet op ongeveer 91.000.  Ik heb daar gezien het afnemende aanbod mijn twijfels bij. We zien een stabilisatie in het aantal huizen dat te koop staat. En dat heeft er simpelweg mee te maken dat het aanbod steeds meer bestaat uit relatief nieuw aanbod. Het bestaande aanbod is niet interessant genoeg.

Delen op social:
Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.