Moody’s: Huizenprijzen komende 3 jaar 16% hoger

Huizenprijzen blijven de komende jaren nog even stijgen. In Nederland zelfs 16% in de komende 3 jaar. Dat is een voorspelling die kredietbeoordelaar Moody’s doet in een rapport over de Europeze huizenmarkt.

De conclusie deel ik. De oorzaak ligt wat mij betreft net iets genuanceerder dan de uitleg die we krijgen. Volgens hen ligt de stijging aan goede betaalbaarheid (lage rente), veel jonge werkenden (met name doorstromers) en een hoge bevolkingsdichtheid ten opzichte van beschikbare bouwgrond.

En met dat laatste argument kan ik niet helemaal leven. Natuurlijk helpt het niet als het aanbod van nieuwbouw niet van de grond komt. Maar met nieuwbouw ga je natuurlijk nooit de toegenomen vraag van doorstromers opvangen. Daarvoor heb je marktwerking nodig. En die marktwerking komt vooral op gang als huizenbezitters weten op welke pot met goud ze zitten en als ze die pot met goud makkelijk kunnen delven.

Evengoed zijn beide opties onrealistisch voor een toenemend aanbod. Nieuwbouw gaat op korte termijn het gat niet vullen en op dit moment is er geen platform om makkelijk en voor een goede prijs van je huis af te komen. Daarmee zit het aanbod inderdaad op slot.

Even terugkomend op de vooruitblik van Moody’s: Men gaat volgend jaar uit van een stijging van 6,6%, in 2019 en 2020 wordt een YoY plus van 4,4% voorspeld. In totaal hebben we het dan over 1,066 * 1,044 * 1,044 = 16,2%.

Delen op social:
Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.