Waarom de politiek het huizenmarktprobleem niet kan oplossen

Ik las in het NRC een interessant artikel over de Nederlandse huizenmarkt. Er zij twee hoogleraren aan het woord die claimen dat politici aan zet zijn om de problemen op te lossen. Ik geloof eerlijk gezegd niet zo in de invloed die de politiek kan uitoefenen. Of althans, zeker niet voldoende om er voor te zorgen dat starters weer een belangrijke positie in kunnen nemen. Ik zal uitleggen waarom.

Laten we beginnen met de problemen die er zijn op dit moment: Hoge prijzen, gebrekkig aanbod en een hoge totale hypotheeklast. Het heeft natuurlijk allemaal met elkaar te maken. En er is eigenlijk maar één factor die dit veroorzaakt heeft. De hypotheekrente. Deze is in minder dan 10 jaar tijd 3x zo laag geworden. Als we er van uit gaan dat voor veel huizenbezitters, zeker in het begin van de looptijd, netto rente voor ongeveer 60% van de maandelijkse hypotheeklasten zorgt, kun je ook verzinnen dat voor diezelfde groep mensen de huidige hypotheekrente een beeld schetst van 40% minder totale hypotheeklasten! En dat is aantrekkelijk. Of verhuizen naar een 40% duurder huis tegen dezelfde lasten. Dat is ook aantrekkelijk! En dat is dus ook precies wat er gebeurt. Doorstromers kopen een mooier huis omdat ze geen cent extra hoeven betalen, zelfs niet als ze een prijs boven de vraagprijs moeten betalen.

Nu geeft hooglereaar Conijn aan dat bijbouwen een belangrijke oplossing kan zijn. En dat is natuurlijk zo, extra aanbod zorgt voor meer keuze en daarom minder nood om meer te betalen. Maar het tempo waarin kan worden bijgebouwd, zal nooit het afgenomen aanbod compenseren. Daarvoor gaat het veel te hard met het huizenaanbod. En wie zegt er dat als huizen over 3 jaar klaar zijn de hypotheekrente nog steeds laag is? Dat risico willen ontwikkelaars natuurlijk niet nemen. Het idee om vanuit landelijke politiek gemeenten en provincies te stimuleren is wel een hele sterke. Maar dat is niet eenvoudig.

De positie van starters is niet best. Huizenprijzen zijn enorm gestegen en daarvan hebben natuurlijk alleen huizenbezitters geprofiteerd. Volgens mij kun je daar helemaal niks aan doen. Wat gaat het aanpakken van beleggers voor een starter doen? Als er extra huizen vrij komen, zijn de doorstromers de eersten met een optie. De competitie met hen is veel te groot. Dat gaan ze nooit winnen.

Buiten de politiek om is er natuurlijk nog een ander aspect dat op de Nederlandse huizenmarkt speelt. En dat is de positie van Funda. Als je je huis wil verkopen, kom je er niet onderuit om van dit platform gebruik te maken. En dat is niet gratis. De toetredingsdrempel voor aanbieders is hoog. Tel daarbij op dat huizenbezitters in veel gevallen geen benul van de waarde hebben en je kunt bedenken dat het aanbod niet op gang komt. Maar of dat de schuld van de politiek is? Ik denk het niet.

Delen op social:
Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.